Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Радулов: Не става въпрос за подхвърляне на дребна сума на полицаите

Снимка: БТА

Моментът е достатъчно опасен - от една страна има протести, от другата: Covid-вирусът. Надявам се, че полицаите ще получат необходимото увеличение на заплащането." Това заяви пред БНР експертът по сигурността и преподавател проф. Николай Радулов по повод обявената от полицейските синдикати стачна готовност, ако полицаите не получат увеличение на възнагражденията си заради това, че са на първа линия в борбата с коронавируса

Първата протестна проява бе ситуирана във Варна.

Подобни искания, почти еднотипни, слушахме преди три години. Тогава правителството беше притиснато в капана на европредседателството и тъй като нямаше как да заобиколи необходимостта от охрана на такова мероприятие, направи някакви постъпки, увеличи заплатата на полицаите“, припомни проф. Радулов в предаването Нещо повече".

Голяма част от полицаите са в пряк допир с хора, тези навън на улицата трябва да бъдат сменяни от други – това, съчетано с пословично лошото, старо или негодно оборудване, води до много тежки изводи, подчерта Радулов. 

Николай Радулов уточни, че не става въпрос за подхвърляне на „дребна сумичка“ на полицаите от порядъка на 5-6-8 до 10% и направи аналогия с „други структури в държавата, на които им се раздадоха щедро в началото на септември 30%“.

Ако няма чуваемост, е много възможно да се стигне до национална стачка, допуска проф. Николай Радулов. По подобие на недостига на медицински кадри, недокомплект се очертава и в МВР, изтъкна специалистът.

„И тези хора, които са на предната линия, когато става дума за големи групи хора и за сериозни проблеми, няма да са мотивирани да работят и да излагат на риск себе си и семейството си. Недокомплектът не е в администрацията, там си има кандидати винаги, за работа на бюро, която е безопасна, няма сблъсък с хора“, коментира Радулов.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени