Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър, Гърция и Египет осъдиха действията на Турция

Снимка: Правителствена пресслужба на Кипър PIO

Кипър, Гърция и Египет осъждат действията на Турция и засилват енергийното си сътрудничество, убедени, че откриването на запаси на природен газ може да действа като катализатор за регионалната стабилност и просперитет. Това заявиха лидерите на трите страни след срещата си днес в Никозия.

В съвместната декларация, с която завърши осмата „среща на върха”, президентите на Кипър Никос Анастасиадис и на Египет Абдел Фатах ал Сиси, и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис категорично осъждат „незаконните сондажни и сеизмични операции на Турция в изключителната икономическа зона на Кипър”, както и непрекъснатите нарушения от нея на въздушното пространство и териториалните води на Гърция.

Лидерите на трите страни изразяват и „сериозна загриженост” от неотдавнашната ескалация в Източното Средиземноморие и засилената му милитаризация, която „застрашава по-широката стабилност, мир и сигурност”.

Декларацията от форума приветства влизането в сила на споразумението за определяне на изключителните икономически зони между Гърция и Египет, а също така призовава Турция да започне диалог с Кипър за разграничаване на морските зони на двете страни в съответствие с международното право.

Енергийното сътрудничество между Кипър, Гърция и Египет ще продължи с дейности за проучване и пренос на природен газ, чрез учредената регионална организация „Източносредиземноморски газов форум”и с изграждането на електроенергийния интерконектор EuroAfrica, се посочва в заключителния документ от „срещата на върха”.

Кипърският въпрос, отварянето на града-призрак Вароша в окупираната северна част на острова, миграцията, борбата с тероризма също бяха сред водещите теми в днешните разговори.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени