Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

10 години фондация "Йордан Камджалов"

Снимка: Фондация "Камджалов"

10 години от основаването си отпразнува на 17 октомври фондация „Йордан Камджалов“ с концерт в столичния Военен клуб. Водещата на концерта, актрисата Биляна Петринска, представи всички страни и постижения на Фондацията, както и да внесе по-личен характер на събитието чрез кратки разговори с участниците.

На сцената на Военния клуб излязоха едни от най-ярките таланти, подкрепени от Фондацията, които вече са започнали успешно професионалната си кариера: Виктория Василенко, която изпълни Сюитата за пиано „Лешникотрошачката“ на Чайковски-Плетньов, и Зорница Иларионова, която представи „Цигански напеви“ на Сарасате. Публиката аплодира и Лора Маркова, която на 16-годишна възраст стана най-младият концертмайстор на професионален оркестър в България, след като беше избрана от маестро Камджалов за първа цигулка на оркестър Genesis. Младата цигуларка представи сравнително рядко изпълняваната в България „Кармен фантазия“ от Франц Ваксман. Програмата беше допълнена от едно от най-новите дарования на фондация „Камджалов“ - 21-годишната изпълнителка на ударни инструменти Деметра-Анджалика Григорова, която представи своя авторска песен по фолклорен текст заедно с колегите си перкусионисти Боян Боков и Калоян Минчев.

Програмата на празничния концерт нямаше да е пълна без участието и на хора на Фондация „Камджалов“ „Музикална лаборатория за човека“, който под диригентството на Мая Василева изпълни „Достойно ест“ от Бортнянски и „Богородице Дево“ от Рахманинов. Особено емоционално въздействие имаха и видеопоздравите от певицата Лиса Джерард, органистката проф. Нева Кръстева, композитора акад. Васил Казанджиев и актьора и режисьор Мариус Куркински, които очертаха не само личностните качества и възможности на Йордан Камджалов, но и стойността на работата на Фондацията за българската музика и културен живот.

Изненадата на вечерта настъпи, когато самият диригент – основател на Фондацията, оркестър Генезис и хор „Музикална лаборатория за Човека“, се появи на сцената, за да обяви основаването на две нови награди на името на неговите учители Васил Казанджиев и Нева Кръстева. Отличията ще бъдат връчвани на музикални педагози с високи постижения, като първите наградени са преподавателката по цигулка Благородна Танева и по ударни инструменти - Искра и Мария Палиеви.

Слушателите на БНР също оценяват високо постиженията на Йордан Камджалов и неговите състави през годините: С най-голям брой гласове диригентът беше обявен за "Музикант на годината 2011" в анкетата на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", а националното турне с изпълнението на ораторията "Коледа" на Димитр Ненов беше обявено за "Музикален проект на годината 2019".

Чуйте в репортажа, който ще откриете в звуковия файл, споделеното от две от стипендиантките на фондация "Йордан Камджалов" - Виктория Василенко и Деметра-Анджалика Григорова.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени