Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Николай Костов: Има маски с висока защита, които не са хирургическите и с костилки от кайсия

Маските от текстил имат само психологическа защита

Николай Костов
Снимка: БГНЕС

„Не всички осъзнават опасността от коронавируса, защото това да носиш маска, защото се страхуваш от глобите, а не от вируса , е много озадачаващо“, каза в „Нещо повече“ Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки в България.

„В момента имаме и внос, и огромно производство на медицинските маски, цените им не са вдигани, не вярвам да се стигне пак до увеличаване на цените им, защото това, което стана през пролетта, беше поради недостиг.

Нямам при мен от маските с активен въглен, защото когато гледам репортажите от БАН за маски с въглен от натрошени костилки от кайсия, наистина ми изглежда много комично – много приказки и никакъв резултат. В аптеките такива маски няма.

Има КN95 маски, които осигуряват много добра защита, няколко часа и пазят 94% от всички вируси и бактерии. Тези маски ги използват в Covid отделенията, те не се търсят от хората много, те са за на закрито" това подчерта фармацевтът. 

"Няма маски, които да се ползват цял ден. Маските от текстил не пазят и нямат почти никаква защита освен психологическа, от микроаерозолите не могат да те предпазят, и хирургическите маски не пазят от тези частици. Последваща употреба на тези маски също не е препоръчителна. Дори става по–лесна среда за разпространение на вируса заради овлажняването. Те предпазват около 30 на сто от случаите".

СЕ трябва да пише на маската, за да се знае, че са сертифицирани.

„Засега няма нови количества противогрипни ваксини и няма да има нови заявки“, уточни още д-р Костов.

„Тези ваксини са поръчани преди месеци и те са близки като количество от миналогодишните  - и затова не стигнаха за никого. И защото имаше голям интерес сега заради пандемията. Тези 180 хиляди ваксини, поръчани от МЗ за разпределение към личните лекари, може и да пристигнат.“ Това коментира още д-р Николай Костов.

Хората имат различни виждания трябва ли да се носят маски, защо да се носят и дали се страхуват от коронавируса, когато са с маски:


Още по темата в звуковите файлове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени