Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Юлия Спиридонова и Капка Кънева са номинирани за наградата "Астрид Линдгрен" 2021

Писателката Юлия Спиридонова и художничката Капка Кънева са българските номинации за Мемориалната награда “Астрид Линдгрен” 2021. На 21 октомври 2020 г. номинираните творци бяха обявени на сайта на възпоменателната награда на името на популярната писателка. Пълният списък с номинации може да бъде видян на https://alma.se/en/nomination/candidates/.

Писателката Юлия Спиридонова и илюстраторката Капка Кънева са в списъка с общо 263-ма кандидати от 69 страни. Новият лауреат на наградата ще бъде обявен на 13 април 2021 г. Той ще бъде избран от жури от 12 души, назначени от шведския Национален съвет по култура. Сред тях са писатели, литературоведи, художници, критици, библиотекари. Семейството на Линдгрен е представено от правнука ѝ Юхан Палмберг.

Тази година сред кандидатите има най-много представители от Великобритания – 20 души. След тях са шведите с 14 номинирани.

"Днес повече от всякога децата и подрастващите имат нужда от достъп до литература, която им позволява да опознаят света", каза председателката на журито Бьол Уестин.

Наградата в памет на Астрид Линдгрен е най-значимата награда в света за достижения в областта на литературата за деца и юноши. Тя е учредена от шведското правителство през 2002 г. Паричната ѝ премия е пет милиона шведски крони (500 000 долара). Именитата писателка Линдгрен почина през 2002 г. на 1994 г. Тя създаде герои като Пипи Дългото чорапче, с които израстват поколения деца по света.

Юлия Спиридонова беше номинирана за наградата и за 2020 г. заедно с писателката Мая Дългъчева. Лауреат на наградата в памет на Астрид Линдгрен за 2020 г. през март стана южнокорейската илюстраторка и автор Баек Хи-на.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.