Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Камерният свят на Павел Герджиков", описан в книга от Боряна Ламбрева

Повече от 30 години проф. д-р Боряна Ламбрева работи във Вокалния факултет на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Като акомпанятор сме я виждали и чували в партньорства с големи имена от оперната и камерната сцена - през юни заедно с примата Красимира Стоянова откриха фестивала "Дни на музиката в Балабановата къща" в Пловдив.

Проф. д-р Боряна ЛамбреваСега проф. Ламбрева влиза в нова роля - тя е автор на книгата "Камерният свят на Павел Герджиков", която ще бъде представена на 23 октомври от 18 часа с разговор и кратък концерт в залата на НМА "Проф. Панчо Владигеров" - София, както и в Русе на 27 октомври - по покана на ръководството на Русенската опера. На тези места книгата може да бъде закупена, а скоро тя ще бъде налична в книжарница "Български композитор" на Съюза на българските композитори и в библиотеката на Музикалната академия. Авторката ще я предостави за ползване безвъзмездно и в библиотеките на училищата по изкуствата в страната.

Проф. Павел Герджиков е един от най-уважаваните български певци, ценен също и като оперен режисьор и педагог. Особено важно място има той в музикалната ни история като интерпретатор и вдъхновител за създаване на съвременно песенно творчество - работил е с композитори като Любомир Пипков, Панчо Владигеров и мн. др.

За книгата, описваща находките в богатите архиви на именития бас, проф. д-р Боряна Ламбрева разказа в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна