Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мярка в подкрепа на такситата заради Covid кризата

Снимка: БГНЕС

Държавата обяви мярка в подкрепа на таксиметровите превозвачи заради кризата, предизвикана от коронавируса.

През следващата година те ще плащат минималния размер на данъка към общините, а разликата ще бъде поета от държавния бюджет. Това беше обявено след среща на представители на бранша с министъра на транспорта Росен Желязков.

На срещата с бранша министър Желязков е обявил, че прилагането на мярката ще се осъществява съвместно с общините, отговорни за определяне на алтернативния данък, който се заплаща от таксиметровите превозвачи.

Като държавата ще поеме разликата между определения от общинските съвети размер на данъка до размера, заплащан за 2020 г.

Съгласно Закона за местните данъци и такси, данъкът върху таксиметровия превоз на пътници е в границите от 300 до 1000 лв. Като конкретният размер за съответната година се определя от общинските съвети.

Така, ако за Столичната община общинският съвет е определил размера на данъка от 850 лв. за тази година, по предвидения механизъм за подпомагане, разликата ще бъде поета от държавния бюджет чрез допълване на бюджета на общината.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от