Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Обновиха сградата за рехабилитация на сляпо-глухи

| обновено на 22.10.20 в 10:23

В Пловдив официално ще бъде открита изцяло обновената сграда на Националния център за рехабилитация на сляпо-глухи, който се намира на ул. „Преспа“№6. Това е единственият по рода си център в страната, където хората със зрителен и слухов дефицит получават необходимата рехабилитация и социална интеграция. 

Допреди две години сградата бе в окаяно състояние, но сега е основно ремонтиранана и съобразена с нуждите на сляпо-глухите хора. В ремонта са вложени над 351 000 лева безвъзмездна финансова помощ по европейската програма "Развитие на човешките ресурси".

Откриването на обновената сграда е в рамките на информационен ден, в който се отчита изпълнението на проекта.

В България има близо 550 души с различна форма на сляпо-глухота, от които 20 са тотално сляпо-глухи, сочат данните на Националната асоциация на сляпо-глухите в България.  Оттам посочват, че много от тези хора остават без грижата на своите близки и роднини, а в страната не съществуват институции, които да им оказват специфична  помощ и подкрепа. 

Единствено в Националния център за рехабилитация на сляпо-глухи се предоставят рехабилитационни и социални услуги на хората с двойно сензорно увреждане от цялата страна. Там се провеждат и социални, правни, здрвани и трудови консултации, подчертават от асоциацията.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от