Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокат Кристиан Гьошев: Носете си маската поне в ръката

Настоящата заповед за маските на открито е по-облекчена от тази през пролетта, смята юристът

Снимка: БГНЕС

Настоящата заповед за носене на маски на открито има доста по-облекчен режим, но за сметка на това съдържа голяма доза субективизъм и абсурдност. Това обясни пред БНР адвокат Кристиан Гьошев, инициатор на една от подписките срещу заповедта на предишния здравен министър за задължително носене на маски. 

„На някои обществени места – примерно в кафенето няма да носите маски, обаче когато има опашка, струпване отвън пред даден магазин, трябва да си сложите маска“, даде пример Гьошев. Той съветва хората „при всички положения да имат маска в ръката“.

Органите на реда е редно първо да предупредят гражданите да си сложат маската, не веднага да се влиза в санкционен режим, целта не е да влизаме в конфликт, смята Кристиан Гьошев.

Ако ситуацията не беше предизборна, щяха да бъдат съвсем други мерките, коментира Кристиан Гьошев. Още пред окончателното излизане на заповедта на здравния министър за задължителното носене на маски на открито, бях сигурен, че на другия ден „спасителят на нацията Бойко Борисов ще излезе и ще каже: „Да, ама няма да е така“, заяви юристът в предаването „Преди всички".

Ние очаквахме неговата реакция на спасител. Да се появи доброто ченге. Реакцията не закъсня. Вие си спомняте при колко малко обявени за заразени предния път ни накараха да сложим маски под гилотината на полицейската репресия. Редица граждани бяхме подложени на стресови ситуации, включително конфликти с органите на реда, за това, че отказвахме да носим маски на открито.“

Тази сутрин пред Министерството на здравеопазването се провежда протест срещу задължението да се носят маски на открито. Снимка: БГНЕС

Кристиан Гьошев е адвокат по един от исковете във Върховния административен съд срещу носенето на маски на открито. През пролетта бяха заведени стотици дела. Жалби бяха подавани включително по електронна поща. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!