Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Метроном избра записи от ММФ „Софийски музикални седмици“

Три концерта от програмата на международния фестивал „Софийски музикални седмици“ ще представи „Метроном“ на 22 октомври от 19.30 часа. Това са концертът на Симфониета Шумен с диригент Станислав Ушев и солист Веско Стамболов, концертът на „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров и солист Пламена Мангова и концертът на СФ с диригент Найден Тодоров и солист Светлин Русев. Ще следваме календарната им поредност.

Вечерта на 21 септември започна с Дивертименто от Панчо Владигеров, последвани от два клавирни концерта – на Марин Големинов и Хенрик Гурецки и на финала увертюра-фантазия на Пьотр Илич Чайковски „Ромео и Жулиета“. В предаването ще прозвучат двата клавирни концерта създадени с няколко години разлика. Солист е Веско Стамболов. Концертът за пиано и оркестър от Марин Големинов е изпълнен за първи път от Антон Диков и Софийската филхармония през 1976 г. под диригентството на автора.

Хенрик Гурецки написва концерта оп. 40 през 1980 г., като в оригинал е за чембало. Поръчката е от Полското радио. Посветен е на Елжбиета Хойнацка, която е и първият му изпълнител в Катовице заедно с оркестъра на полското радио и телевизия с диригент Станислав Вислоцки. След десет години в рамките на музикалната пролет в Познан е представена версията за пиано от Ярослав Сивински като пианист и Симфоничния оркестър на Познанската академия за музика с диригент Марчин Сомполински.

Вторият концерт е от 30 септември със „Софийски солисти“, Пламен Джуров и пианистката Пламена Мангова. В програмата бяха включени „Organum light“ от Добринка Табакова, Концерт за пиано и оркестър №2 на Феликс Менделсон и квартет във фа минор, оп. 95, №11 „Сериозо“ от Лудвиг ван Бетовен. В нашата програма се спираме на концерта в ре минор №2 оп. 40 от Менделсон. Версията, която беше изпълнена е със съпровод само на струнен оркестър и се представя за първи път у нас. Направена е от Паул Граф Валдерзее, редактор и музиколог на издателство Брайткопф. Оригиналната версия на концерта е създадена през 1837 г. по поръчка на фестивала в Бирмингам, а солист е бил сам авторът.

На 1 октомври концерт имаше Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров и солист Светлин Русев. Вечерта започна с „Просветлена нощ“ на Арнолд Шьонберг, и продължи с концерта за цигулка в ми минор, оп. 6 от Феликс Менделсон. Творбата е завършена през 1844 г. и вдъхновена от концертмайстора на Гевандхаус оркестър в Лайпциг Фердинанд Давид. Изпълнява се през 1845 г., а на пулта е Нийлс Гаде.
Разбира се не ще пропуснем и някои от бисовете, с които Пламена Мангова и Светлин Русев дариха публиката.

На финала една покана за среща - представяне на книгата на Боряна Ламбрева посветена на камерното творчество на проф. Павел Герджиков, което ще се състои на 23 октомври от 18 часа в залата на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна