Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсят се спонсори за изграждане на детска площадка за деца с аутизъм

Снимка: Български прогресивни училища

Основно училище от веригата Български прогресивни училища набира средства за построяване на спортна площадка за деца със специални образователни потребности.

Децата започнаха да правят кризи, проблеми, затова че не можем да ги извеждаме ежедневно навън. Става дума за децата от специалния клас, които са от аутистичния спектър. Тази година децата са пет“, обясни пред БНР Христина Бабалова, родител и един от инициаторите за изграждане на детска площадка за деца с аутизъм.

За момента целият ресурс е насочен към обучение на екипа от преподаватели по американска програма и от училището нямат възможност да отделят средства за спортната площадка, която е много необходима, поясни Бабалова.

Училището е клон към Български прогресивни училища. Намира се в комплекса на Висшето транспортно училище в столичния квартал „Слатина“. Дворът е голям и обширен, но не е подходящ за децата от аутистичния спектър, тъй като биха могли да избягат или да се скрият някъде. Затова идеята е за тях да се обособи отделна зонаПредвижда се да се запази тревната настилка, да се направи дървена ограда, да се изгради поливна система. Планира се на площадката да има съоръжения за моторно-двигателна активност за децата със специални потребности.

За момента имат постъпления от Софийския маратон.

Един такъв тип площадка е минимум 20 хиляди, няма какво да се лъжем. Но това е дълготраен актив, ще го ползват ежедневно децата, ще се включват и деца от другите класове – идеята е тук да става интеракция между децата в свободен формат. Знаете колко е трудно на децата от аутистичния спектър в клас да се включват с връстниците си. Когато са в такава непринудена, игрова обстановка нещата се случват много по-добре“, коментира Христина Бабалова в предаването „Преди всички".

Още за каузата слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени