Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стратегия предвижда държавният дълг да се увеличи до 38.8 милиарда лева през 2023 г.

Снимка: БГНЕС

Държавният дълг ще се увеличи до 38.8 милиарда лева до края на 2023 година. Това е записано в проекта на стратегията за управление на дълга, публикуван на сайта на финансовото министерство. Необходимостта от значителното увеличаване на задълженията на страната се обосновава с мерките, свързани с овладяването на кризата с Covid-19. 

В периода 2021-2023 г. е предвидена възможност за поемане на нов държавен дълг в рамките на 4,5-6,8 млрд. лв. годишно,е записано в проекта на стратегията за управление на дълга. От финансовото министерство подчертават, че планираните обеми  превишават погашенията по дълга за същия период (1,1млрд. лв. -3,0 млрд. лв.). Причината е, че до края на прогнозирания период в държавната хазна ще има дефицити. 

Въпреки че в абсолютни номинални стойности дългът ще расте, като процент от брутния вътрешен продукт ще намалява към края на периода, подчертават от финансовото министерство. Оттам допълват, че стратегията е свързана с операции, които подобряват структурата на задълженията - било от гледна точка на матуритета, било от гледна точка на лихвите по тях. 

Припомням, че тази година страната ни излезе на външните пазари и пласира облигации на обща стойност 2.5 милиарда евро при много добра цена. На вътрешния пазар през 2020 година поетите нови задължения са 1.2 милиарда лева. В проектобюджета за догодина е предвидена възможност за нови четири милиарда и половина, както и редица операции по дълга, които до този момент не присъстваха в основния финансов закон. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна