Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пианистката Мария Кьосева с дебютен албум в Германия

"Piano Pentagon" (Клавирен петоъгълник) е заглавието на компактдиска и то обединява многообразие на цветови багри и музикални възприятия от звуковата палитра на петима известни композитори от клавирната литература:

Първи ъгъл: Полифоничен мост - той е между Йохан Себастиан Бах и Феликс Менделсон-Бартолди.
Втори ъгъл: Пеещи клавиши - тук са няколко от песните за пиано на Феликс Менделсон-Бартолди, които и без думи разказват прекрасни и вълнуващи музикални истории.
Трети ъгъл: Поетичен микрокосмос - потапяне в романтичния свят на поета на пианото Фредерик Шопен.
Четвърти ъгъл: Природа - описана с музика в няколко от горските сцени на Робърт Шуман.
Пети ъгъл: Апасионато - буря от емоции, изляти от композиторското перо на Александър Скрябин.

"Разнообразието от музикални идеи и енергии, които се обменят в петте ъгъла, могат да бъдат разглеждани и преживявани поотделно или в отношенията им помежду си." - обяснява концепцията на албума си пианистката.

Мария Кьосева живее и работи в Германия - преподава в консерваторията в Щутгарт, през която самата тя е преминала. Родена е в София, тук е завършила НМУ "Любомир Пипков" и НМА "Проф. Панчо Владигеров", после е продължила обучението си и в Тросинген и в Щутгарт. Така постепенно започва нейната кариера, след като в колекцията й влизат повече от 15 награди от конкурси в Европа и Северна Америка, а поканите за рецитали и фестивални участия я отвеждат в повече от 15 държави и на най-престижни сцени като Карнеги хол в Ню Йорк, Буйка Кайкан в Токио, двореца Лудвигсбург до Щутгарт и др. Свирила е за Холандския национален балет в Амстердам, Щутгартския балет и Кралския балет "Ковънт Гардън" в Лондон. Мария Кьосева e част от екипа и член на журито на конкурса Stage4Kids в Хамбург.

Българката не за първи път има записи на европейския музикален пазар, но това е нейният солов дебют на компактдиск. Албумът "Piano Pentagon", издаден в Германия от Timezone, ще има и разпространение в големите дигитални платформи в интернет.

Всичко най-интересно за концепцията на албума и нейното осъществяване Мария Кьосева разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна