Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследват смъртта на жена след отказ на болници да я приемат

Пловдивската окръжна прокуратура се самосезира и разпореди проверка по случай  с жена, починала след като пет болници отказали да я приемат. След смъртта и излизат отрицателни резултатите за Ковид-19. Тя е страдала от хронично автоимунно заболяване. В заключението на лекарите е записано "двустранна вирусна пневмония". 

След преглед личният лекар на Софка издава направление за хоспитализация и се обажда за линейка. Екипът спешна помощ преценява, че не е необходимо настаняване в болница. Ден, по-късно, пак по указание на личния лекар, близките водят жената в УМБАЛ "Свети Георги". Те информират в официално изявление, че тогава не са имали свободни легла, за да я настанят. Насочват я към други болници в Пловдив. 

Началникът на спешното отделение на УМБАЛ „Пловдив“ д-р Ангел Митков обяви, че пациентката е обсужена три пъти в рамките на два дни. Пренасочена е към Транспортна болница, оттам обявиха, че приемат само леки случаи на ковид, каквато е била предполагаема диагноза.

Пренасочват жената от Транспортна към болница "Каспела", където мотивът да не я приемат, отново е, че не лекуват тежки случаи с Ковид-19. За пореден път е пренасочена към МБАЛ "Свети Пантелеймон".

Преписката е образувана по медийни публикации за 49-годишна жена, починала след последователни откази за лечение. Проверката е възложена на отдел „Криминална полиция“ към Областната дирекция на МВР. Срокът за приключването й е един месец. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени