Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предвижда се увеличение на парите за учителски заплати със 700 млн. лева от догодина

Снимка: БГНЕС

Парите за учителски заплати за догодина се предвижда да бъдат увеличени с близо 700 милиона лева, заяви образователният министър Красимир Вълчев във Велико Търново на среща с учители от страната.

Министерството е дало на училищата14 млн. лева за купуването на 16 хил. лаптопа за педагозите.

Бюджетът за учителски заплати за догодина е с 1,380 милиарда лева повече в сравнение с 2017 година, посочи образователният министър.

Не се предвиждат компенсации в образованието за работа на първа линия, увеличават се парите за работно облекло и другите допълнителни плащания, поясни Красимир Вълчев:

„Средствата за диференцирано заплащане също се увеличават, средствата за допълнителни възнаграждения, които традиционно се дават три пъти годишно. Анализираме училищните бюджети, някои от тях имат трудности основно с разходите за дезинфектанти, ние предвиждаме да ги подкрепим дори допълнително“.  

В колективният трудов договор в образованието за догодина е предвидено сключване на споразумение между училищата и родителите, а целта е по-строга дисциплина на учениците и взаимна подкрепа, каза просветният министър.

В Кодекса на труда е предвидено по-ранно пенсиониране на учителите, ако те пожелаят това. Очаква се законовата промяна да стане факт до края на тази година.

За служебни лаптопи на учителите има одобрена доставка за още 80 000 устройства, но тя ще се забави, поясни Красимир Вълчев


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!