Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват нова национална литературна награда за сборници с къси разкази на името на Йордан Радичков

Дани Радичков
Снимка: Радостина Билярска

По случай 91 години от рождението на Йордан Радичков в Берковица ще бъде представен сборник с новели на 23 октомври. На 24 октомври, на рождения ден на автора ще се проведе първото издание на новата национална литературна награда за сборници с къси разкази на името на Йордан Радичков. Той почина през 2004 година на 74 години.

"Цялата награда се случи благодарение на инициативата на Берковица и на двигателя на тази награда Горан Атанасов, на когото ние реално помогнахме с някои мънички неща", каза в предаването "Хоризонт до обед" Дани Радичков, внук на писателя Йордан Радичков.

Ден преди обявяването на носителя на голямата награда в Берковица ще бъде открита изложба с документални фотографии от пътуването на Йордан Радичков в Сибир, което довежда до написването на най-известния му пътепис "Неосветените дворове".

Същата вечер ще бъде представен и най-известният сборник с новели на автора - "Спомени за коне". В него Радичков разказва как онемява като дете, но си връща говора.

"Като дете, той, докато си играе, прескача една ограда и там го посреща съседското куче, което взима от устата му филийка хляб и той толкова се стреснал от това нещо, че губи говора си и месеци наред той ходи без да каже нито една дума, което го сближава с едно глухонямо момиче, единственото друго такова дете в селото", подчерта Дани Радичков.

"В цялото творчество на Йордан Радичков ние откриваме едно голямо възхищение и преклонение пред света  и липсата на каквото и да е осъждане на този свят, непрестанното вглеждане и във вътрешния свят, където бихме могли да намерим отговори, защо всичко това изглежда по един или друг начин и докъде ние носим тази отговорност така да изглежда света днес".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени