Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ученици с художествено предупреждение към шофьорите

Победителите в конкурса на Ротари клуб ще бъдат обявени на 23 октомври в 6-о училище в София

3
Снимка: Ротари клуб София

Толерантността на пътя, намаляването на агресията и опознаване на собствените шофьорски умения са от голямо значение за намаляване на произшествията и жертвите на участниците в движението и това е цел на проекта „Дай път на живота“ на Ротари клуб-България. Част от него е младежкия художествен конкурс за плакати на тема "Шофирай отговорно - Дай път на живота".

Церемонията по връчване на наградите на победителите в конкурса е на 23.10.2020 г. (петък) в двора на 6-о ОУ "Граф Игнатиев".
В изложбата могат да се видят над 100 плаката, дело на повече от 90 ученици и студенти от цялата страна на възраст от 9 до 27 години.

„Изложбата от плакати може да се види в двора на училището. Тя прави внушение, та е едно художествено предупреждение да се спазват правилата за пътно движение, да уважаваме и пазим други участници и спътниците ни. Да се каже „Стоп на агресията“, да показваме повече толерантно поведение и борба срещу арогантността. Искаме младите хора да проявят своята гражданска отговорност отрано и да могат да я отстояват. Да се пренесе това предупреждение в автомобила“, обясни пред Радио София Христо Михайловски, ръководител на проекта.

Той припомни, че съвместно със специалисти от Института по психология на МВР е създадено ръководство и са обучени над 100 учители за иновативно образование, включващо пътната безопасност.

„Най-уязвимите нарушители са с опит между 1 и 6 години.
Имаме идеи да измерваме ефекта от кампанията и това образование. Засега анализът ни показва, че образованието може до 40% да тежи“ в борбата с катастрофите и жертвите. Другите фактори, които имат също тежест, но по-малка, са промяна на инфраструктурата и законовата рамка“, допълни Христо Михайловски.

Чуйте разговора с него.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още от