Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сондата "ОЗИРИС-РЕКС" изпрати на Земята снимки от астероида Бену

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската сонда ОЗИРИС-РЕКС е предала до Земята снимки от кацането на повърхността на астероида Бену, които показват, че междупланетната станция успешно е събрала образци от първична материя от Слънчевата система, съобщиха "Асошиейтед прес" и ТАСС.

Информацията бе оповестена от участници в мисията от центъра за управление на полетите на компания "Локхийд-Мартин".

"Получените снимки сочат, че процедурата по вземане на проби е протекла идеално, доколкото това е било възможно. На снимките може да се види как роботизираната ръка ТАГСАМ буквално разбива камък с дължина двадесет сантиметра. Това е много добра новина, която показва, че апаратът е приложил достатъчно силен натиск върху повърхността на астероида и ТАГСАМ е проникнал на достатъчно голяма дълбочина", каза Данте Лаурета, научен ръководител на мисията ОЗИРИС-РЕКС.

В нощта срещу сряда сондата се приближи със скорост 10 см/сек до астероида Бену, който се намира на 320 милиона км от Земята. Операцията беше извършена в автоматичен режим, защото поради голямото разстояние сигналът от Земята до сондата стига за 18.5 минути и след продължили няколко часа маневри взе проби от повърхността на астероида. Това е първа по рода си мисия на НАСА.

Сондата ОЗИРИС-РЕКС беше изстреляна през септември 2016 г, достигна астероида Бену в началото на декември 2018 г. и направи снимки на цялата му повърхност. В сайта на НАСА се отбелязва, че Бену е в категорията на потенциално опасните астероиди: шансовете му в следващия век да падне на Земята са едно към 2700.

Богатият на въглерод Бену е нещо като машина времето според учените. Смята се, че съдържа градивни елементи от формирането на Слънчевата система на 4,5 милиарда години и изучаването им ще помогне на учените да изучат произхода на Земята и живота на планетата ни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!