Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Картина на Банкси беше продадена за близо 10 млн. долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Картината на британския уличен художник Банкси "Покажи ми Моне" бе продадена на търг в Лондон за 9,8 милиона долара, предаде агенция ТАСС.

Предварителната оценка на картината бе между 3,9 и 6,5 милиона долара. "Покажи ми Моне" прави препратка към творбата на импресиониста Клод Моне "Японски мост", с тази разлика, че при Банкси природната идилия, запечатана някога от френския майстор, се оказва място за изхвърляне на предмети. На картината на Банкси под моста са изхвърлени колички за пазаруване и оранжев конус за регулиране на трафика.

Това не е рекордна сума за работа на краля на уличното изкуство, отбелязва ТАСС. На 3 октомври миналата година картина на Банкси, осмиваща парламента на Обединеното кралство, бе продадена за 12 милиона долара по тогавашния курс.

Художникът все още успява да пази в тайна своята самоличност - на никого, освен на най-близките му помощници, не е известно как изглежда и как всъщност се казва, отбелязва агенцията.

На търга на аукционна къща "Сотбис" в сряда бяха продадени и картините на германския художник Герхард Рихтер - "Арнолд" за 1,5 милиона долара, и "Абстрактно изображение" за 6,7 милиона долара. Нов собственик си намери и картината на американеца Жан-Мишел Баския "Малък успех" срещу 2,9 милиона долара.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени