Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Леандър Литов: Един от новите продукти на ЦЕРН е апарат за обдишване на пациенти

Проф. Леандър Литов
Снимка: Мая Данчева

Животът тръгва от някъде и Вселената все започва от някъде - наречете го Бог, търсете отговора в звездите, в опитите на физиците да обяснят началото на всичко. Леон Ледерман, Нобелов лауреат по физика, когато започва да пише научнопопулярна книга, използва названието божия частица за най-малкия открит досега елемент, от който възниква материята. Има предвид бозона, който учените в ЦЕРН - Европейския център за ядрени изследвания край Женева, през 2012 година с помощта на Големия адронен колайдер, ускорител на частици успяха да определят и да нарекат Хигс бозон. Взаимодействието на малките елементи създава сложните обекти, които познаваме. А оказва се, познаваме едва 4 процента от Вселената. Днес учените се опитват да си отговорят на въпросите от какво е съставена тъмната материя и защо Вселената се разширява.

"Ние разполагаме с много интересни технологии - един от новите продукти на ЦЕРН е апарат за обдишване на пациенти, който е доста по-компактен от наличните и доста по-евтин. Той може да работи на батерии, което не е черта на съществуващите досега апарати. Идеята е тези по-евтини апарати да бъдат разпространени в Африка", каза в предаването "Нощен хоризонт" проф. Леандър Литов от Катедрата по атомна физика в СУ "Св. Климент Охридски" и ръководител на българския екип към ЦЕРН.

Хигс бозонът е кръстен на учен, който се казва Питър Хигс. Ние знаем, че частиците имат маса, но ние не знаехме откъде се взима тази маса, какъв е механизмът на генериране на маса на частиците.

"Нека да предположим, че навсякъде във вселената има едно поле, частиците взаимодействат с това поле и ефективно получават маса", допълни ученият.

Едно от доказателствата за съществуване на тъмна материя е това, че ние наблюдаваме една нехомогенна вселена, подчерта проф. Леандър Литов:

"Нехомогенна в случая означава, че ние имаме обекти като звезди, звездни купове, галактики, галактични купове, което издава, че е имало нееднородности в ранните етапи, говорим за първата една секунда от живота на вселената".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна