Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ВСС смята за обективни констатациите на ЕК за България

Висш съдебен съвет
Снимка: БГНЕС

Три седмици след огласяването Висшият съдебен съвет определи като обективни констатациите в първия доклад на Европейската комисия за върховенството на правото в Европейския съюз. Съдебните кадровици гласуваха становище, в което подробно обясниха свършеното от тях в областта на правосъдието.

Акцент в становището са решенията, свързани с независимостта, качеството и ефективността на правосъдието. Посочено е и какви краткосрочни и средносрочни мерки ще бъдат предприети в отговор на евроконстациите. 

Съдебните кадровици ще изпратят в Брюксел информация за всички случаи, в които са реагирали с позиция, декларация или становище, когато е била погазена независимостта на магистрат. Чрез лицето за връзка Еврокомисията ще бъде уведомена, че в отговор на констатирания от нея проблем в начина за определяне на допълнителното възнаграждение на съдиите и прокурорите се пишат нови ясни и прозрачни правила, с които да бъде минимализирана ролята на началниците в този процес. Обещанието е правилата да са готови до месец.

Преди дискусията за първия по рода си общ евродоклад за върховенството на правото в съюза съдебните кадровици проведоха дълг, емоционален и остър дебат, посветен на действия на главния прокурор Иван Гешев.  Той премина без негово участие и на фона на граждански протест пред сградата на Съвета.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от