Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Кадиев: Липсата на приходи - риск пред бюджета за 2021 г.

Снимка: БГНЕС
Всички заявки на премиера Бойко Борисов за харчене в различни посоки говорят за човек, който няма намерение да управлява дълго време. Правят се излишни харчове, приходите не се изпълняват. 2020 година е сложна, 2021 година ще е също толкова сложна“. Това каза пред БНР Георги Кадиев, бивш депутат и зам.-министър на финансите.

Той попита финансовия министър – след като от януари до септември министерството казва, че има бюджетен излишък от 890 млн. лева, защо в края на годината ще излезем на минус от 4,4%, което е около 5,1 млрд. лева.

„Няма физическо време за усвояване на такива суми“.

Според Кадиев най-сериозното впечатление, което прави Бюджет 2021, е, че освен разходи по Covid-кризата, няма почти нищо друго ново.

В предаването „Нещо повече“ Георги Кадиев допълни:

„Има сериозен ръст на разходите и номинален ръст на приходите от 2 млрд. лева, което според мен ще е трудно за изпълнение... В година, в която няма ръст на икономиката, обикновено няма ръст на събираемостта на данъците, защото хората започват да компенсират липсващи приходи като бавят данъци или ги крият... Крайният резултат ще бъде липса на приходи. Това е рискът пред бюджета за 2021 година“.

По думите на Кадиев е необходимо да се направят данъчни облекчения за определени сектори, като например - данъчни облекчения за работещите майки, защото се стимулират тези, които работят.

„Намаляване на корпоративния данък, мерки за по-бързо възстановяване на ДДС, да няма авансово събиране на корпоративния данък, защото натоварва паричния поток на компаниите. Раздаването на по 50 лева на пенсионерите и по 40 лева на дете не решава нищо“.

Интервюто с Георги Кадиев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!