Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Азербайджан изключва референдум за самоопределение на Нагорни Карабах

Илхам Алиев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Азербайджан никога няма да даде съгласието си за произвеждане на референдум в Нагорни Карабах, заяви азербайджанският президент Илхам Алиев в интервю за японския вестник "Никей".

"В Нагорни Карабах няма да има никакъв референдум. Никога няма да се съгласим с това. В хода на преговорите не сме давали съгласие за това, а сега, когато си върнахме голяма част от териториите, за това не може да става и дума", категоричен бе Алиев в интервюто, излъчено по азербайджанската държавна телевизия, предаде ТАСС.

Алиев изтъкна, че "правото на самоопределение е важен фактор на международното право, но то обаче не бива да нарушава териториалната цялост на Азербайджан".

"Арменците вече са се самоопределили. Те си имат независима арменска държава", подчерта азербайджанският лидер.

Той не изключи възможността на Нагорни Карабах да бъде предоставена културна автономия. "Има няколко вида самоопределение (. . .) Може например да става дума за културна автономия. Такива примери има в развитите европейски страни". В същото време президентът бе категоричен, че Баку "никога няма да позволи на територията на Азербайджан да бъде създадена втора арменска държава".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!