Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Влошаване на европейските потребителски нагласи през октомври

Потребителското доверие в еврозоната и в рамките на целия Европейски съюз се влоши през октомври, показват предварителни резултати от редовно проучване на Европейската комисия.

Влошаването е факт на фона на втората вълна от коронавирусни инфекции на стария континент и подновеното въвеждане на редица противоепидемични мерки във всички европейски държави.

Индексът на потребителското доверие в еврозоната се понижи през октомври с 1,6 пункта до -16,5 пункта, след като през предходните пет месеца отскочи рязко от априлското дъно на ниво от -22,7 пункта (най-ниското ниво от март 2009 година).

Аналогичният индекс на потребителските нагласи в рамките на целия Европейския съюз също се понижи с 1,6 пункта до -15,5 пункта.

И двата индекса, определяни от ЕК, обаче остават далеч под техните осредни дългосрочни нива съответно от -11,2 пункта за еврозоната и от -10,6 пункта за ЕС, след като през април те доближиха рекордните дъна от Голяма рецесия през 2009 г., посочва Европейската комисия.

Окончателните резултати от проучването на Европейската комисия ще бъдат оповестени на 29-и октомври, когато ще бъдат представени и данните за икономическите и бизнес нагласи на стария континент през осмия месец на годината.

Индекси на потребителско доверие в ЕС и в еврозоната


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.