Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влошаване на пандемичната картина в Европа

Продължава влошаването на пандемичната картина в Европа. Броят на заразените с новия коронавирус в Испания надхвърли 1 млн. души. Франция също е съвсем близо до мрачния праг. Анти-рекорди по новозаразени отбелязват в почти всички европейски страни.

Испания стана първата страна от Европейския съюз с повече от един милион заразени с новия коронавирус. Здравният министър Салвадор Иля призова за драстични мерки, защото, по думите му, епидемията е извън контрол в страната. Крайнодясната партия Вокс дори внесе вот на недоверие на правителство на премиера социалист Педро Санчес, заради несправянето с пандемията, но парламентът очаквано го отхвърли.

"По-безотговорни сме, искаме да празнуваме, да излизаме и да се събираме със семейството и приятелите. Явно все още не сме осъзнали, че единственият начин да избегнем заразяване е да спазваме социална дистанция, да не се събираме много хора, да носим маска". Това заяви испанска гражданка.

За последните 12 дни Франция регистрира по над 25 хиляди заразени дневно и броят на инфектираните в страната е почти един милион. Това вероятно ще накара правителството да разшири географски полицейския час, какъвто към момента е наложен в Париж и още осем големи градове.

Полицейският час от 21.00 до 06.00 часа ще бъде въведен в още 38 департамента на Франция, включително и в отвъдморските й територии, заяви премиерът Жан Кастекс, цитиран от Ройтерс. Мярката се налага заради бързото разпространение на коронавируса и скока в броя на заразените. Полицейският час влиза в сила от петък вечер.

Италианската област Лацио, където се намира столицата Рим въвежда от утре полицейски час, както и някои ограничения за училищата и университетите.

Чешките медици са регистрирали рекорден брой заразени за последното денонощие - близо 15 хиляди. Правителство ще поиска от парламента да удължи извънредното положение и след 3 ноември, заяви здравният министър.

Втора гръцка област - Касторя беше поставена под карантина, след като за ден в Гърция бяха регистрирани 865 случая. Въведени са извънредни мерки като носене на маски и навън и забрана за движение на местните жители извън областта.

А улиците на Дъблин опустяха след като Ирландия въвежда от тази нощ втора национална карантина. От утре търговските обекти, чиято дейност не е от първа необходимост, ще бъдат затворени за шест седмици, а баровете и ресторантите ще могат да предлагат само храна за вкъщи. Собствениците са изключителни притеснени от мярката.

"Новите мерки ще ни изравнят със земята. Никой не знае дали ще успеем да преодолеем тази втора карантина точно преди Коледа", сподели ирландски гражданин.

При население под 5 милиона души Ирландия е регистрирала почти 1 900 починали от новия коронавирус и стана първата европейска страна, която повторно прибягва до общо затваряне.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!