Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО одобри създаването на Космически център в Германия

Йенс Столтенберг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министрите на отбраната на НАТО се договориха за създаване на  Космически център с команден щаб във военната база Рамщайн в Германия, съобщи генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг.

Столтенберг уточни, че центърът ще помогне на Алианса да координира свързаните с Космоса дейности, ще е в подкрепа на мисиите и действията му, в т.ч. чрез комуникации и сателитни снимки, както и ще защитава системата на съюзниците чрез споделяне на информация за потенциални заплахи. Той обаче подчерта, че целта на НАТО не е да "милитаризира" космоса.

Министрите са обсъдили състоянието на критичната инфраструктура, в т.ч. летища и пристанища, доставки на горива, храна и медицинско оборудване и на телекомуникациите, включително  и 5G мрежите.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви след срещата:

"Все още обаче има уязвими точки. Например, чуждестранният контрол върху критичната инфраструктура, на която нашите общества и военни разчитат. Страни като Китай инвестират агресивно в пристанища и летища, а телекомуникациите ни остават уязвими за външни атаки, както и за компрометиране отвътре. Така че трябва да продължим да укрепваме нашата устойчивост".

Той каза още, че преговорите по механизма за решаване на конфликти, приет от Гърция и Турция, е развит на техническо военно ниво. Столтенберг определи това като важна стъпка, тъй като става дума за технически военен въпрос, където трябва да има гаранция за превенция на инциденти.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!