Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов лидер в Джирото

Вилко Келдерман.
Снимка: БТА

Холандецът Вилко Келдерман е новият лидер в Обиколката на Италия. Колоездачът на "Сънуеб" завърши пети в бруталния 207-километров етап от Пинцоло до Лаги ди Канчано и взе "розовата фланелка" от португалеца Жоао Алмейда, който водеше почти от самото начало на "Джирото".

Победител в 18-ия етап на Обиколката стана австралиецът Джей Хиндли от тима на "Сънуеб". Хиндли изпревари с броени сантиметри британеца Тао Харт, като двамата пресякоха финалната линия за 6 часа, 3 минути и 3 секунди. Трети на 46 секунди остана испанецът Пейо Билбао, а четвърти на 1:25 минути дойде датчанинът Якуб Фулсанг. Петото място остана за Келдерман на 2:18 минути зад съотборника си Хиндли, а шести на 4:04 минути е австриецът Патрик Конрад.

Алмейда, който започна деня със 17 секунди аванс пред Килдерман, и италианецът Винченцо Нибали дойдоха седми и осми на 4:51 минути зад Хиндли. Португалецът определено нямаше сили и не успя да отговори на атаките на конкурентите си по 25-километровото изкачване на страховитата височина Стелвио.

Така само три етапа преди края Келдерман излезе начело на класирането с общо време от 77 часа, 46 минути и 56 секунди. Победата на холандеца обаче съвсем не е сигурна, тъй като авансът му пред втория в подреждането Хиндли е само 12 секунди. Трети на 15 секунди от Келдерман е Тао Харт, а Пейо Билбао изостава на 1:19 минути. Досегашният лидер Алмейда е пети на 2:16 минути зад новия водач.

След днешния етап начело при катерачите е португалецът Рубен Герейро с 234 точки, а вторият Томас де Хенд (Белгия) е далеч назад със 122.

В петък за състезателите предстои равнинен етап от Морбеньо до Асти, но той е най-дългият в тазгодишната обиколка със своите 258 километра.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!