Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Методът на госпожа Лидия в новите условия на изолация

Моноспектакъл на актрисата Лидия Стефанова (в разговор със себе си) през 2020

2
Снимка: Ани Колиер

„Страхувам се, че понякога изкуството е много, много бледо в сравнение с истинския живот. Наистина много бледо“, Стъдс Търкъл.

„Методът на Г-жа Лидия“ е вторият съвместен проект на хореографа Галина Борисова с актрисата Лидия Стефанова. Камерното представление се занимава с дребните на пръв поглед неща като това да си измием зъбите, да подредим нещата, да си припомним нещо. Избран е текст на американския журналист Стъдс Търкъл, който изобилства от имената на личности, оставили следа в колективното съзнание. Имена, образи и наблюдение разкриват частично едно човешко поведение, което философски и без колебание трябва да приемем.

Какво се случва, когато живеем в изолации, понеже светът вече няма какво повече да ни каже? Когато птиците не са част от съдбата ни, а са само текст в монолог на една актриса. Какво се е случило или не се е случило в живота ни, или какво е да си Лидия? И всичкото това подреждане и пренареждане за какво е, когато ни се мълчи или говори, но нямаме добър сценарий? Едно приключение в крайно подходящ момент, в който е задължително да присъстваме.


„Методът на г-жа Лидия“ е част от програмата натазгодишното издание на фестивала „Етюди и приятели“, организиран от столичната галерия „Етюд“.

„В „Методът на госпожа Лидия“ режисьорката и актрисата се впускат смело и всеотдайно в една опасна зона на прекалено личното и превръщат личното в екзистенциално важно за всеки. Почувствах потъването в едно абсурдно небитие в битието и продължавам да мисля нататък, а това е ценната провокация на срещата с всяко творческо явление – предаването на импулса нататък, от създателя към зрителя/читателя/слушателя. Има ли друг начин да преминем през премеждието на празното време, на забавено тик-тиктакащия часовник?“, пише в рецензията си за представлението драматургът Анна Топалджикова за „Портал култура“.

Представлението ще се играе на 23 октомври и 24 октомври от 19 ч. в новото пространство за изкуство „ART&TART“ в София.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени