Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Светът е на прага на тектонични промени

Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Светът е на прага на тектонични промени", заяви Владимир Путин в годишното си традиционно обръщение към дискусионния клуб "Валдай".

Президентът на Русия Владимир Путин посочи, че Москва оценява адекватно интелектуалните, териториалните, икономическите и военните си възможности и потенциал. Той се включи в заключителната пленарна сесия на традиционната годишна среща на клуба по видеоконферентна връзка от резиденцията си в Ново Огарьово.

Путин коментира конкретно очакванията за отслабване на Русия под ударите на санкциите от Запада и пандемията от Covid-19.

"Гледайки на това, което се случва в света, в другите страни, искам да кажа на тези, които още чакат постепенен срив на Русия, че нас по този повод ни безпокои само едно нещо – “да не се простудим на вашето погребение", заяви Путин.

В обръщението си той обърна внимание на контрола над въоръжаването. Без ограничения в тази сфера, отбеляза руският президент, няма да има бъдеще за света. И допълни, че Русия не е против включването на Китай към договора СТАРТ, но е против Вашингтон да й прехвърля отговорността да преговаря с Пекин за това.

Путин изрази надежда, че Съединените щати ще допринесат към усилията на Русия за прекратяване на военните действия между Армения и Азербайджан. Според него за вече близо месец двете страни са дали общо към 5000 жертви. Утре във Вашингтон предстоят срещи на външните министри на двете страни с държавния секретар Майк Помпейо.

Руският президент призна, че има различия в позициите по въпроса с Реджеп Ердоган. Според Путин обаче турският президент може и да изглежда много твърд, но всъщност е гъвкав политик и надежден партньор на Русия.

И по още една тема от изказването на Владимир Путин: за опозиционера Алексей Навални.

Президентът попита защо ако някой в Русия наистина го е отровил, Навални е бил пуснат на лечение в Германия. Путин заяви, че лично е настоял пред прокуратурата опозиционерът да бъде пуснат на лечение в Берлин, въпреки водените срещу него дела.

В речта си в продължителност от около 40 минути той акцентира върху необходимостта от съхраняване на създадения след Втората световна война международен ред.

Той се обяви за запазването на Организацията на обединените нации, на Съвета за сигурност на ООН и на правото на вето на петте постоянни страни членки на Съвета, сред които е Русия.

Руският държавен глава повтори предложението си към САЩ за започване на двустранен диалог в сферата на киберсигурността, като стъпка към укрепване на взаимното доверие.

Той посочи, че Москва е готова да работи със следващата американска администрация, независимо от това кой ще я оглави след президентските избори.

Владимир Путин изрази надежда, че отделните държави ще могат да се обединят, за ад се борят с реалните, а не с мнимите заплахи за човечеството.

Според него глобалната роля на САЩ е намаляла, заедно с тази на Великобритания и Франция, докато Пекин (Китай) и Берлин (Германия) започват да придобиват статут на суперсили по отношение на тяхната политическа и икономическа тежест.

С оглед на президентските избори в САЩ на 3-ти ноември Путин заяви, че се надява новата администрация на Белия дом да е готова за диалог по сигурността и контрола върху ядрените оръжия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!