Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

106-ата вечер на протест в столицата беше посветена на недоволните студенти

| обновено на 23.10.20 в 00:11

През 106-ата поредна вечер на антиправителствени протести в столицата с настояване за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев движеща сила бяха протестиращите студенти от четири столични висши училища

Участници в поредния протест в София блокираха по-рано тази вечер движението по бул. "Цар Освободител" в района между сградите на президентството и Народното събрание. Към демонстрация тази вечер се включиха и протестиращите по-рано днес пред Ректората на Софийския университет студенти.

По същество протестът започна, след като студентите пристигнаха със свое шествие в зоната на т.нар. "триъгълник на властта". Преди това те блокираха за около 5 минути кръстовището пред Софийския университет. Същото направиха и с бул. "Доундуков", след като пристигнаха в "триъгълника на властта".

Точно пред сградата на Министерския съвет те положиха и своя дълъг транспарант на който пише "Оставка". След това го положиха на жълтите павета на бул. "Цар Освободител". Студентите скандираха "Оставка - веднага!", "Мутри вън", "Гешев е позор - оставка и затвор".

Протестът се озвучаваше от популярна рок музика, балади от 80-те години, модерен рап и хип-хоп.

От т.нар. "Отровното трио" обявиха по-рано, че протестът тази вечер е посветен на протестиращите студенти.

Минути преди 21.00 часа протестиращите се отправиха към Министерство на финансите, където обстрелваха сградата с яйца и домати. Причина за замерването на сградата беше предложеният бюджет за 2021 г., който не се одобрява от повечето протестиращи.

Организаторите от Отровното трио планират подобна акция и утре вечер, но "на друг адрес и с яйца от щраус".

106-ата вечер на антиправителствени протести в София приключи с традиционното блокиране на кръстовището на Орлов мост за около час.


Протест, организиран от активисти на „Да, България“ се проведе по-рано тази вечер пред административната сграда на район "Сердика" в столицата с настояване за спешно възстановяване на къщата на Райна Княгиня, която се намира в квартал „Банишора“.

Плановете на Общината са паметникът на културата да бъде превърнат в музей., но от години къщата пустее и се руши, въпреки че от миналата година е осигурено финансиране от над 400 хил. лева от частни спонсори.

Протестиращите обвиниха кмета на район "Сердика" Тодор Кръстев за неспазване на предизборните обещания и попитаха какво налага забавянето на проекта.

Кметът на района се срещна с протестиращите и обясни: "Проблемът идва, че в момента починаха двама от основните ни спонсори, а те трябваше със собствени сили, труд и материали да го направят това нещо, което ние имаме като проект. До няколко месеца сградата ще бъде възстановена, защото не е толкова голям проблемът".

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!