Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ананиев: Възможности за съдействие на пострадалите от фалита на “Олимпик“ са ограничени

| обновено на 23.10.20 в 12:22
Кирил Ананиев
Снимка: Пресслужба към МС

Правните възможности за съдействие от страна на българската държава за пострадалите от фалита на кипърската застрахователна компания "Олимпик" са много ограничени.

Това обяви по време на парламентарния контрол министърът на финансите Кирил Ананиев в отговор на въпрос на БСП. Страната ни все още чака арбитражното решение за застрахованите в компанията.

Депутатът от БСП Крум Зарков попита каква помощ е оказала страната ни на засегнатите от фалита на застрахователната компания "Олимпик" българи, за да се защити интересът им пред кипърския съд, както и какви са взаимоотношенията между Българския и Кипърския гаранционен фонд.

В отговор финансовият министър Кирил Ананиев обясни, че Кипърският гаранционен фонд отказва да поеме плащанията на застраховани в чужбина, а Българският гаранционен фонд иска арбитражно решение по тази позиция и е налице правен спор между двата гаранционни фонда:

"В този процес правните възможности за съдействие от страна на българската държава и българските държавни институции са твърде ограничени и се свеждат до възможността за събиране и разпространение на информация, която би могла да бъде от полза на заинтересованите лица".

Финансовият министър Кирил Ананиев обясни, че все още няма общо решение на Европейския съюз за компенсиране на ползвателите на застрахователни услуги в друга държава членка и че догодина Европейската комисия ще представи законодателни промени, които засягат обезщетенията.

През 2018 година кипърските надзорни органи отнеха лиценза на застрахователна компания "Олимпик", а година по-късно съдът в Никозия обяви компанията в ликвидация.

Ощетените българи от фалита на "Олимпик" са близо 200 000.

От близо 700 милиона лева, дължими от хазартните компании на Васил Божков, Националната приходна агенция досега е събрала само 8 и половина милиона лева. Това съобщи още финансовият министър Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол.

В парламента финансовият министър представи  информация за събираемостта до октомври на такси от хазартния бизнес за периода 2015 - 2019 година при предявените 694 милиона лева с актове срещу четири хазартни оператора: "Евробет", "Еврофутбол", "Ню геймс" и Националната лотария:

"Събраните в НАП суми са в размер на 8 418 640 лева".

Депутатът от БСП Румен Гечев остро констатира:

"От Вашия отговор е ясно, че Националната агенция за приходите е събрала трохички" и настоя министър Ананиев да обясни как се е стигнало дотам съдът да отмени запори на НАП върху имущество на обвиняемия бизнесмен Васил Божков за близо 300 милиона лева с обяснението, че запорите са били наложени механично, а директорът на НАП-София не е имал нужните доказателства за тях:

"Та, въпросът ми е некадърници ли са в "Териториална дирекция"-София и второ - умишлено ли са подали некадърни документи, които връща българския съд и кога ще ги дадете на прокуратурата?"

Финансовият министър обаче защити служителите на НАП:

"Не мога да обвинявам колегите си в тези неща, за които Вие ги обвинявате. И тази година дори в условията на пандемия, те отново се справят по блестящ начин".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна