Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон и Токио подписаха споразумение за свободна търговия

Лиз Тръс постигна сделката с японския й колега Тошимицу Мотеги
Снимка: БГНЕС

Обединеното кралство и Япония подписаха споразумение за свободна търговия на церемония в Токио, часове преди подновяването на преговорите за бъдещите търговски отношения с ЕС.

Споразумението, което принципно бе договорено още миналия месец, е първото с една от големите световни икономики след Брекзит.

От британското правителство заявиха, че споразумението ще насърчи търговията с Япония с 15,2 милиарда паунда през следващите 15 години и британският бизнес ще се радва на безтарифна търговия за 99% от изнасяните стоки за страната.

Министърът за международна търговия Лиз Тръс постигна сделката с японския си колега Тошимицу Мотеги по време на видео разговор на 11 септември.

След церемонията Лиз Тръс заяви: „Колко е подходящо да бъдеш в страната на изгряващото слънце, за да приветстваш зората на една нова ера в свободната търговия!“.

Тръс се надява тази сделка да проправи пътя към едно по-широко транстихоокеанско партньоство.

От Даунинг стрийт допълниха, че споразумението ще помогне за разкриването на работни места в автомобилостроенето и железниците, за намаляване на тарифите на свинското, говеждото месо и някои видове риба, а британските потребители ще получат достъп до по-евтини висококачествени японски стоки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!