Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Иван Кръстев, „Солидарно общество“:

Социалният сектор е длъжник на хората, които имат нужда от дългосрочна грижа

Семействата поемат тежестта заради неразвитата мрежа за социални услуги

2
Снимка: redcross.bg

Десетки хиляди български семейства полагат грижи за зависими членове на семействата им, основно възрастни хора, но са лишени от подкрепа както от страна на държавата и общините, така и от страна на програми и мерки, които биха били от полза за тях. Това обясни пред БНР Иван Кръстев от фондация „Солидарно общество“.

"Системата за медицинска експертиза в страната, която и в момента е обект на обществен дебат, не предоставя бърз и безболезнен начин за хората, които са пострадали и имат нужда от специализирана подкрепа, да я получат в обозрими срокове. От друга страна имаме проблема с изключително недоразвитите социални услуги в страната, особено социалните услуги за зависими възрастни хора в дома, в общността“, коментира Кръстев в предаването „Преди всички".

Миграционните процеси и промяната в семейния модел през последните 20-30 години в България налагат като общество, държавните органи и общините да помислят как биха могли по-добре да развият тази мрежа от услуги, които предлагат на лицата, смята Кръстев. 

„Невинаги на първо място стои въпросът с доходите или обезпечаването със средства, макар че неадекватността на пенсионната система също е предпоставка една голяма част от хората, включително и работещите с ниски доходи, да не могат да си позволят да ползват формална грижа и формална подкрепа в ежедневието си, а такава грижа определено е необходима“, каза още Иван Кръстев. 

Данните на Европейската мрежа за социална политика показват, че България е на едно от последните четири места в Европа по дял на публични средства, които се отделят за дългосрочни грижи, ние сме пет пъти по-ниско спрямо средното за Европейския съюз, поясни Иван Кръстев. „Това показва, че тази тежест трябва да бъде поета от домакинствата.“

Нямаме развит социален сектор от гледна точка на възможностите за почасова грижа, допълни Кръстев.

БСП неколкократно е предлагала приемането на специализиран закон за възрастните хора, част от разпоредбите на който касаят именно полагането на грижи, посочи още Иван Кръстев.

На онлайн дискусия, посветена на развитието на дългосрочната грижа за зависими членове на семейството, ще бъдат препоръчани законодателни мерки, които трябва да бъдат предприети и програми, които трябва да бъдат реализирани. Дискусията е организирана от Фондация „Фридрих Еберт“ и фондация „Солидарно общество“.

Мнението в детайли чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още от