Eмисия новини
от 06.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Промените в Закона за електронните съобщения бяха одобрени на първо четене

Снимка: БГНЕС

Защита на потребителите при ползване на интернет и пакетни услуги подкрепиха на първо четене народните представители с промените в Закона за електронните съобщения.

Част от промените предвиждат предупреждение на населението за тежки, извънредни ситуации и бедствия да се предават и през мобилни съобщителни услуги с номера до всички засегнати крайни потребители.

Предупрежденията през мобилни услуги ще осигуряват изпращане на съобщение към мобилните телефони на засегнатите в случай на предстоящи или настъпили сериозни извънредни ситуации.

Срокът за въвеждане на такива системи е до средата на 2021 г.

С измененията в закона ще се усъвършенства системата за спешни повиквания след въвеждането на 112 като единен европейски номер.

Улеснява се смяната на доставчика на услуги, повишава се защитата на крайните ползватели на пакетни услуги, с прозрачност на тарифите и с възможност да се сравняват договорните оферти.

В случай, че потребителят ползва интернет, мобилни, фиксирани услуги той ще може да промени доставчика на някои от отделните компоненти, като ще дължи неустойка само за частта, която прехвърля към конкурентен оператор.

Предложените текстове имат за цел да насърчат инвестициите на предприятията в нова инфраструктура за разгръщане на мрежи с много по-голям капацитет, включително 5G мрежи.

От БСП изразиха резерви по законопроекта. Георги Търновалийски изрази мнение, че промените няма да разбият монопола на мобилните услуги у нас:

"Операторите в България, мобилните, ще останат три, а виртуално такива няма да оперират".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от