Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карикатурист: Понякога действителността е толкова смешна, че няма как да я осмееш повече

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

В Дома на хумора и сатирата в Габрово откриват традиционния есенен Карикатурен салон 2020. Участниците са 38, а творбите - 145.

За първи път официалното откриване и награждаване на Националната изложба на карикатурата е изнесено в Габрово. През пролетта, в разгара на карантината, провеждането й в сградата на Съюза на българските художници бе отложено, както и награждаването.

Изложбата е съпроводена от самостоятелни юбилейни изложби на карикатуристите Любомир Михайлов и Светлин Стефанов.  

„Хубавото е, че всичката тази дезинфекция и дистанция не се е отразила по никакъв начин на това, което правят българските карикатуристи. Те са още по-вдъхновени“, посочи Светлана Михайлова от Дома на хумора и сатирата в предаването „Преди всички".

„Има поне пет карикатури, които са на тази тема – рисуване по време на карантината. Не знам доколко са весели и доколко са тъжни“, сподели за участието си карикатуристът Светлин Стефанов.

„Някога, когато беше смелост да рисуваш политическа карикатура, беше ми интересно. Продължава да ме вълнува политика, но не ми се рисува толкова на тази тема, защото е лесно. Защото вече имаме свободата, която преди нямаше. Беше изкушение чрез рисунка да кажеш нещо, което не можеш да кажеш наяве. На мен ми отмиля политическата карикатура“, разказа още Стефанов.

Според карикатуриста „понякога е толкова смешно това, което се случва, че няма как и да го осмееш повече от това“.

Повече за събитието в Габрово слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени