Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промяна в закона за управление и контрол на публичните предприятия

Даниела Дариткова
Снимка: БГНЕС

Депутатите удължиха с 16 месеца срока за привеждане в съответствие на закона за органите за управление и контрол на публичните предприятия.

Това стана с приети на първо четене промени в закона. От БСП коментираха, че сроковете се удължават заради обявени конкурси за ръководни длъжности в редица министерства.

От ГЕРБ възразиха и обясниха, че промяната е необходима заради привеждане на закона в съответствие с приетата вече поправка в закона за лечебните заведения.

С удължаването на срока ще се даде възможност на всички останали публични предприятия, които не са привели в съответствие съставите на органите си за управление, да го направят в 16-месечен срок от влизане в сила на Закона за публичните предприятия.

Депутатът от БСП Христо Проданов възрази на конкурсите в министерствата с едни и същи изисквания, което по думите му е опорочаване на процедурите.

"Държавните предприятия единствено и само се използват за държавна хранилка на партийни калинки и за източване на средствата от държавните предприятия. И ще подкрепим това предложение единствено и само с цел да може да се удължи наистина достатъчно срокът за изпълнение на критериите и правилата, приети в закона, така че наистина да се спре един път завинаги с партийното назначаване на т.нар. бордоваци".

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова нарече саботаж отказът от бързото приемане на закона:

"Иначе отново виждам двойни стандарти. Нашата памет не е къса. Ние си спомняме и правилото 3/5/8 при назначаването на бордовете преди в други управления, когато вие сте били доминиращи и в съюз с други политически сили. В същото време наистина смятам, че подобни текстове, които дават едно просто решение - удължаване на срок, трябва наистина да бъдат приемани консенсусно, да не се използват за политическа пропаганда".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени