Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът връчи ордени на изтъкнати дейци на културата

Популярният журналист Симеон Идакиев (вдясно) получи орден "Кирил и Методий" I степен
Снимка: БГНЕС

Шестима изявени българи, които работят в областта на културата, и водещи имена в сферата на медицинската наука получиха днес високи държавни отличия. Президентът Румен Радев връчи ордените на специални церемонии в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

"Една държава, която няма образование, култура и изкуство, тоест няма духовност, е обречена на гибел". Думите са на проф. Елена Кутева - директор на Държавния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев". Животът ѝ е свързан с музиката. Благодарение на работата ѝ фолклорният ансамбъл не само печели престижни награди, но и прославя името на България извън страната.

Орден "Свети Свети Кирил и Методий" получиха режисьорът Мая Вапцарова, народната певица Татяна Сърбинска - бивш солист на ансамбъл "Пирин", в момента преподава в консерваторията в Бостън и активно се занимава с български фолклор.

Сред отличените е и журналистът и пътешественик Симеон Идакиев, изпълнителният директор на Националния център за информация и документация Ваня Грашкина, както и хореографът и създател на фолклорния ансамбъл "Българе" Христо Димитов: "Нашите усилия допринасят за съществуването на България".

Държавни отличия и за двама лекари - проф. Атанас Щерев, допринесъл за развитието на репродуктивната медицина у нас, и хирургът-онколог, директор на Медицинския университет във Варна проф. Красимир Иванов. Те бяха удостоени с орден "Свети Свети Кирил и Методий".

Председателят на Българския червен кръст академик Христо Григоров получи Орден за гражданска заслуга от президента Румен Радев:

"Вие притежавате силата да връщате надеждата там, където тя е отнета от болест или стихийно бедствие".  

"Българските медици имат нужда от подкрепа", подчерта проф. Красимир Иванов и припомни, че пандемията от Covid-19 разкрива критичен проблем за липсата на кадри в българското здравеопазване:

"Липсата на кадри е нещо, което ще ни съпътства следващите 20 години. Затова е необходимо визия, целенасочени инвестиции, възможност за кариерно развитие на младите хора и само тогава бихме могли да разчитаме на успех".
 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна