Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Монография за Марко Тотев представя непознати моменти от живота му

2
Снимка: Здравка Маслянкова

Името Марко Тотев е станало нарицателно за лош късмет и неблагополучия. Всъщност Марко Тотев е почитан и успешен български юрист от 19-и и началото на 20-и век и един от основателите на българската правосъдна система. Монография за емблематичния карък Марко Тотев бе представена в музей “Възраждане и учредително събрание” в родния град на известния търновец. В нея авторката Катя Митова-Ганева се опитва да разкрие целия колорит на бележития българин, който тя самата определя като своеобразен национален герой.

Марко Тотев е станал еталон за лош късмет и несполука, но всъщност той е достоен и ерудиран българин, чийто живот заслужава да бъде популяризиран и в друга светлина, казва историкът Катя Митова-Ганева, автор на богато илюстрирана документално-художествена книга, която разкрива не особено познати черти от живота на бележития търновец. 

„Това е толкова богата интелектуално, професионално, политически, една личност, която заслужава да бъде популяризирана и да намери своето истинско място в историята, защото това е един наш национален герой. Марко Тотев е роден през месец декември 1857 година в Търново. Аз видях в него един от основателите на юриспруденцията в България изобщо. Марко Тотев започва своята професионална кариера, забелязан от Щербитски, търновския губернатор по време на временното руско управление, който вижда в този младеж една изключителна наблюдателност, будност и успява да го привлече като писар в неговата канцелария“.

13 години Катя Митова-Ганева е изследвала живота и юридическата работа на Марко Тотев. Първоначално интересът ѝ е привлечен от една папка, попаднала в Регионалния исторически музей във Велико Търново, където авторката е работила. Папката била използвана като амбалаж в кашон с микроскоп, който получили в музея. Книжата се оказали архив от дело на Марко Тотев от 1893 година. 

В монографията „Познатият непознат Марко Тотев“ са включени 92 илюстрации, снимки, факсимилета на документи, лични архиви. Много от материалите са предоставени от Николай Марков, правнук на бележития юрист. 44 години Марко Тотев е бил адвокат, след това и съдия, през 1900 година е областен управител на Бургас. 

Снимка: Здравка Маслянкова

Представена е и политическата кариера на Марко Тотев, който е бил близък приятел на Стефан Стамболов и като член на неговата Народно-либерална партия е бил и депутат в Четвъртото Велико народно събрание. 

Голям бохем, един истински аристократ на духа, силно добронамерен човек. Като адвокат е бил много популярен като специалист в имотните дела. Затова е бил много почитан и уважаван от обикновените хора. Той постепенно израства в кариерата. Негови пледоарии са в учебниците по право. Цели дела са публикувани в Касационния съд, в Апелативния съд. Много способен и авторитетен адвокат, от който са се учили много от младите български адвокати, защото тогава се създава юридическият факултет“. 

Марко Тотев е баща на българските генерали Георги и Никола Маркови. Бил е джентълмен, изключително елегантно облечен, при пътуванията си наемал по два файтона, в единия пътували бастунът и адвокатската му чанта, а в другия се возел той. Бил е страстен комарджия и с това е свързано нарицателното му име за неудачник. Всичко започнало при една игра на покер в арменското кафене „Дарданели“ в родното Търново в началото на 20-и век, разказва Катя Митова-Ганева:

На него му се пада оная мечтана ръка от милиони играчи на покер - така нареченият Кент флош роял, който според математиците на три милиона играчи се пада веднъж. В същото време по улицата върви едно траурно шествие, починал е близък приятел и на четиримата, които играят в момента. Излизат навън и когато се връщат, картите вече са разбъркани, никой не му признава кент флош рояла. И той казва: „Бай Марко, на тебе все така ще ти върви“. От тук тръгва този еталон за несполука“. 

Автор на предговора на книгата е конституционният съдия проф. Атанас Семов, който ще представи изданието днес във Велико Търново. 

Представянето на книгата „Познатият непознат Марко Тотев“ в музей „Възраждане и учредително събрание“ във Велико Тръново ще бъде съпроводено и с изложба, показваща неизвестни автентични снимки, документи и артефакти от живота на бележития юрист. В нея е включена и адвокатската чанта на търновеца, която е дарена на музея в родния му град. Ще има и театрална възстановка, която ще пресъздаде моменти от неговия пъстър живот. На представянето на книгата се очаква да присъства и правнукът на емблематичния търновец.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени