Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюно льо Мер: Френската икономика ще свие отново през четвъртото тримесечие

Брюно льо Мер, финансов министър на Франция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френската икономика ще се свие отново през четвърто тримесечие на 2020 г. на фона на забавящото се възстановяване, предупреди в петък финансовият министър на страната Брюно льо Мер.

Нарастващият брой на случаи на коронавирус, въведеният комендантски час и другите рестриктивни мерки, целящи забавяне на нивото на заразяване, ще струват на френската икономика малко над 2 милиарда евро за период от шест седмици, добави министърът.

Той обаче изрази надежда, че икономиката на Франция ще отбележи силен отскок през 2021 година.

БВП на Франция се срина с цели 13,8% през второто тримесечие на годината, когато бяха в сила най-строгите противоепидемични мерки. Последва разхлабване на тези мерки, което се очаква да рефлектира в икономически отскок през третото тримесечие, преди обаче да последва ново свиване, според оценката на Брюно льо Мер.

Песимистичната му прогноза за последното тримесечие на годината сякаш се потвърждава от оповестено по-рано днес проучване на агенция IHS Markit, отчитащо свиване на бизнес активността във Франция през октомври.

Обшият индекс PMI се понижи през октомври до 47,3 от 48,5 пункта през септември, като промишленият PMI индекс отслабна леко до 51,0 от 51,2 пункта, докато аналогичният индекс в сферата на услугите се срина до 46,5 от 47,5 пункта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна