Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирмена Чичикова открива с пърформанс фестивала RADAR 2020

Фестивалът RADAR Beyond Music във Варна ще покаже творби на български артисти, създадени по време на изолацията

Снимка: radar-festival.eu

Седмото издание на фестивала RADAR Beyond Music (23 – 25 октомври) във Варна е с изцяло българска програма тази година. Ще бъдат представени селектирани творби на авангардни артисти, създадени през месеците на изолация, които показват несигурността, страха, объркването, но и любовта и надеждата. Всички те са своеобразен манифест за важността и подкрепата, от която изкуството и всички ние имаме нужда именно сега.

Фестивалът ще бъде открит с поетичния пърформанс „Моно но аваре“ на 23 октомври от 19 ч. във Варненската художествена галерия. Той е създаден от актрисата Ирмена Чичикова и нейния брат – режисьора и сценарист Йордан Чичиков, чиито творчески и личностни търсения отвеждат в света на „Записки под възглавката“ на Сей Шонагон. Авторката на произведението, създадено преди близо десет века, е една от най-ярките представителки на така наречената „онна-те“ или „женска писменост“ в Япония. Чрез музика, слово и филм проектът провокира към съзерцание и наслада от отминаващия живот.



„Моно но аваре“ е покана за творчество и мистицизъм, един копнеж по изгубеното време, съхранен в споделено чувство. Или както Сей Шонагон пише, „Обичам да слушам музика привечер, когато не се виждат лицата на хората.“



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени