Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветелина Василева:

Съвременната интерпретация е за по-женствена Турандот

Оперната прима Цветелина Василева влиза в ролята на принцеса Турандот в мащабната продукция на Държавната опера - Варна и "Парма ОперАрт" на 25 октомври в зала 1 на НДК.

"Аз съм много свързана с Турандот, тъй като в дългата ми кариера - вече почти 30 години, съм изпълнявала и другата сопранова роля - на Лиу. Така че винаги пред погледа ми е била принцеса Турандот. И през последните години така се случва, че изпълнявам тази роля  с успех и с голяма желание. Ние си имаме вече образци, в лицето на Гена Димитрова, всички го знаем, но все пак нашето време даде възможности на гласове като мен да интерпретират тази героиня," разказа пред Радио София Цветелина Василева.

Самата Турандот е източна принцеса, погубила много животи в името на своите си истини, малко незряла, неразбрана. Но по-съвременната интерпретация е да бъдат изведени малко по-женствени черти от тази героиня. Извадено от музиката, от контекста, тази интерпретация има своето място, добави певицата.


Тенорът Иван Момиров ще се превъплъти в ролята на влюбения Калаф, ще изпълни eмблематичната ария “Nessun Dorma” и ще разтопи леденото сърце на принцесата. В София, както и на премиерите в Парма и Варна, ролята на Лиу ще изпълни солистката на Варненската опера Илина Михайлова. Тя е единствената певица, която легендата Хосе Карерас покани за бенефисния си концерт в София и Атина през 2019 година.

Вратите към международната сцена се отварят широко за Цветелина Василева, след като критиката я определя като най-голямото оперно откритие на международния фестивал в Уексфорд, Ирландия. Следват многобройни успешни премиери в различни части на света.

“Василева притежава мощен, силно концентриран глас и динамично присъствие на сцената, които автоматично я превръщат в световна звезда, още преди да е изпяла докрай първата фраза,” пише за нея “Сънди Таймс” след представянето й в лондонския "Ковънт Гардън".

Какво е усещането на Цветелина Василева към ролята на Турандот и какви са съвременните интерпретации за представянето на принцесата - чуйте в интервюто на Катя Василева с оперната прима.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна