Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нарисувай ми Вселена" в Кюстендил

Новият проект на Евгени Серафиммов и Новите майстори

С Евгени Серафимов говорим в пътуващото ни студио на площад "Велбъжд" в Кюстендил. На две крачки от черешите, изрисувани по площада от неговите Нови майстори още в началото на времената на  пазене на дистанция, за да могат хората да са на „една череша разстояние“. Под тези череши площадът „пази“ и спомена за автопортрета на Майстора на декар и половина – това е първият голям проект на мечтателя - новатор Евгени и неговите ученици. 

На същия този площад точно преди година сътворяват друго приключение  с 3D елементи, което дава възможност за завръщане в миналото, съживявайки римските колони на антична Пауталия. Като добавим няколкото километра гайтани, изрисувани край река Банщица, дъждовникът, който“изкачва стълбите“ към Хисарлъка и мозайката на кръстовището в края на града в посока Гюешево, което представлява компас и пожелава „добър път“ или посреща с „добре дошъл“ всеки посетител на Кюстендил, ще добием картина за ритъма на живот на Евгени Серафимов. И това без да споменаваме големия проект с плаващите картини на Майстора, който беше един от гвоздеите на програмата на Пловдив като столица на културата – и той плод на мечтите на кюстендилския художник и учител по рисуване, който сега има идея за „street изкуство, съвременно, младежко, свързано с уличната култура, с  бийтбокса, с рисуването на свободните underground артисти“.


Междувременно обаче Евгени Серафимов реставрира  стенописи  в черквата „Свети Димитър“, преподава в най-старото училище в Кюстендил (само преди дни в негов час гостува Теодор Ушев, също кюстендилец), рисува коктейли (да, съвсем сериозно) и открива нова изложба с Новите майстори. „Ние всъщност имаме три готови експозиции, които тази своенравна 2020 ревниво запази за друго време – казва той, - но дойде време за една от тях“. Става дума за голям проект на българка (кюстендилка, разбира се), която живее във Франция, но иска да върне славата на града като туристическа дестинация, а и меценатството й е присърце. По нейна поръчка Евгени и учениците му създават 15 големи експериментално-авангардни картини, „почти абстрактни, на които обаче изплуват едни бели очертания на съзвездия и рисуват античните образи, които стоят зад всяка история“.Според него, това си е бил един сериозен „action painting”,защото техниките, с които предават целия този космос, са ново предизвикателство за всички тях. 

„Нарисувай ми Вселена“ се открива на 24 октомври в 16 часа заедно с един голям стенопис, дело на един вече пораснал "нов майстор", който вече има самостоятелни проекти.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия