Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Пловдив затяга контрола за носене на маски

Няма свободни ковид легла в МБАЛ "Св. Пантелеймон", а в МБАЛ "Св. Мина" са останала само осем незаети

Общинските структури ще подпомогнат усилията за затягане на контрола в градския транспорт и малките квартални магазини, където масово се нарушава заповедта на министъра на здравеопазването за носене на маски.  Това стана ясно след днешното онлайн заседание на Общинския кризисен щаб. 

Само през последните пет дни „Общинска полиция“ е извършила над  267 проверка в автобусите на градския транспорт и са съставени 25 предупредителни протокола. Целта е хората да бъдат предупреждавани, а не глобявани, обясни зам.-кметът по сигурността Йордан Ставрев. 

При явно неподчинение на разпоредбите за превенция обаче, се налагат глоби в размер – при първо нарушение 300 лева, а при повторно е от 1000 до 2000 лева. 

Медиците от общинските здравни заведения и служителите, които работят на първа линия са обезпечени с лични предпазни средства и дезинфектанти. В Инфекциозното отделение в МБАЛ „Св. Пантелеймон“ към днешна дата няма свободни места. Пред запълване на капацитета е и ковид отделението в МБАЛ „Св. Мина“, където има само 8 свободни легла. В двете общински болници се лекуват леки до средно тежки случаи. 

Ситуацията в детските градини и училищата засега е спокойна. Няма ескалиращо нарастване на заболелите, отчете зам.-кметът по образование Стефан Стоянов. Той съобщи, че във всички 52 детски градини ще бъде направена дезинфекция със специален устойчив дезинфектант с наночастици. С иновативния препарат ще бъдат третирани най-контактни повърхности като врати, маси, столове и шкафчета за дрехи. 

Във връзка с усложнената епидемиологична ситуация от Общинския кризисен щаб призовават пловдивчани да спазват стриктно разпоредбите на Министерството на здравеопазването и на Областния оперативен щаб. От нашата отговорност и самодисциплина зависи да намалим заболеваемостта и да преминем по-леко през новата ковид вълна, се казва още в обръщението към гражданите. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна