Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работи се по създаването на дезинфектанти с остатъчна ефективност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Работи се по разработването на дезинфектанти с остатъчна ефективност“. Това каза в предаването „Хоризонт за вас“ Милена Николова от лабораторията по дезинфекция и стерилизация към Националния център за борба с паразитните болести.

Дезинфектантите, чиято употреба зачести заради локалната защита срещу коронавирусната инфекция, се превърнаха в топ маркетингов продукт, но и в обект на наблюдение в лабораторията, където не спират да тестват продукти, особено тези с остатъчна ефективност. Освен продукти, експертите в лабораторията са започнали да изследват кожата на ръцете ни, как тя реагира на новата хигиенна среда.

Според Николова има объркваща информация по промотирането на някои дезинфектанти:

„Често се бърка това, че дезинфекцията е с остатъчна ефективност. Няма подобно нещо, такъв дезинфектант, който да пази ръцете 6-8 часа, няма в България. Дезинфекцията е моментно действие, изчиства се каквото има по ръцете“.

По думите на Милена Николова етеричните масла донякъде имат антисептично свойство, но основната роля играе активното вещество – етанол, пропанол.

Дезинфекцията на ръцете се препоръчва да бъде до пет пъти на ден, придружена с хидратация.

„Собствената флора по ръцете ни, нашата най-естествена защита, е толкова намаляла, че по кожата ни са започнали да растат спори, плесени, микроорганизми, които не трябва да са там. Дезинфектантите убиват не само патогените, но и нормалната ни флора, която ни е нужна“.

Препоръката на дерматолозите е използването на бариерни кремове след всяко миене на ръце, за да предпазват от попадане на алергени върху кожата.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна