Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Европа продължава да бушува втората коронавирусна вълна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Втората вълна на коронавируса бушува в Европа и все повече страни отбелязват антирекорди по брой заразени. Европейската агенция по контрол на заболяванията съобщи, че в 23 страни членки разпространението на заразата буди сериозна тревога.

На практика всички страни от ЕС, с изключение на Кипър, Естония, Финландия и Гърция, попадат в тревожната категория, съобщи Европейската агенция по контрол на заболяванията. За сравнение преди месец броят на притеснителните държави е бил едва седем.

Русия, Украйна, Румъния, Нидерландия, Хърватия и Швейцария са само част от страните, които съобщиха за рекорден брой заразени за последното денонощие.

На този фон испанският премиер Педро Санчес съобщи, че реалният брой на испанците, заразени с новия коронавирус е над три милиона. Санчес се позова на данни от общо национално изследване за наличие на антитела. Той призова сънародниците си да ограничат движението си във и извън градовете и да сведат до минимум социалните си контакти.

"Ситуацията  е сериозна и всички трябва да проявим решимост, социална дисциплина и единение, за да запазим здравето си", предупреди испанският премиер.

Полша затваря ресторантите и баровете за две седмици и забранява  събирането на повече от петима души, заяви полският премиер Матеуш Моравецки, след като страната регистрира нов рекорден брой заразени. Учениците от 4 до 8 клас ще преминат в режим на дистанционно обучение, а цяла Полша става червена зона.

"Притеснява ни скоростта, с която се разпространява заразата. Действията ни трябва да са по-решителни", изтъкна Моравецки.

Белгия също затяга още повече мерките в борбата с коронавируса. Седмица, след като бяха затворени баровете и ресторантите и беше въведен полицейски час, премиерът Александър Де Гроо обяви по-строги мерки за спорта, културата, увеселителните паркове и висшето образование.

Активизирането на пандемията в Европа е в контраст с няколко държави в Азия - от Китай до Южна Корея, както и Нова Зеландия и Канада, където регистрираха рекордно нисък брой нови случаи.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна