Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредна вечер на антиправителствени протести

Протестът протече без напрежение

| обновено на 24.10.20 в 00:07
На протеста в София - 23 октомври 2020 г.
Снимка: БГНЕС

„Ние искаме да достигнем нашата победа – оставка на правителството, а пък те, колкото и да се правят, че не ни чуват, в крайна сметка ще им стане ясно на изборите – правителството е много сериозно дискредитирано“. Това каза пред микрофона на БНР един от участниците в антиправителствените протести, които продължават вече 107-и пореден ден. Иска се оставката и на кабинета, и на главния прокурор. 

От импровизираната трибуна на площад „Независимост“ от Отровното трио обявиха бюджета за 2021 година за предизборен. Арман Бабикян призова хората към нетърпимост и участие в протести:

„Ако българите искат все още Бойко Борисов да краде, да раздава, да манипулира тяхното бъдеще имат възможност да го търпят още. Ако наистина го търпят, протестът е за тях“.

На площад „Независимост“ заявиха, че несъмнено протестите ще окажат влияние на изборите:

„Няма как да не окаже влияние протестът, защото вече правителството е много сериозно дискредитирано…Тях ги чака много сериозен крах на изборите и ние сме оказали своето влияние за това“, коментира протестиращ пред БНР.

Малко след 21:00 часа протестиращите тръгнаха на шествие и блокираха за кратко Орлов мост.

В подкрепа на протестите студенти от Софийския университет заявиха, че всеки четвъртък ще излизат на протест пред ректората.

Имаше протестиращи без маски, като според тях със заповедта на здравния министър за носене на маски на открито се ограничават правата на хората, те споделят мнението, че маските са вредни за здравето и според законови разпоредби е забранено скриване на лицето.

От сдружение „Боец“  протестираха за 4-ти пореден път пред Националната телевизия, а поводът бяха проверките в Телевизия „Евроком“.

Същевременно беше проведено и четвърто издание на т. нар. "Гражданска панорама" пред сградата на Българската национална телевизия в София, организирано от сдружение "Боец".
Шатрата, от която вече четвърти петък пред БНТ сдружение „Боец“ проведе своята „Гражданска панорама“, бе изградена малко след 18:30 часа, когато започнаха да се събират участниците в протеста.
Лидерът на „Боец“ Георги Георгиев обясни пред „Хоризонт“, че тази вечер „Гражданска панорама“ се организира в две части.
Първата е посветена на защитата на свободата на словото и в подкрепа за телевизия „Евроком“, която, каза Георгиев, е мишена на репресии от страна на държавните институции и „бухалки“.
Втората част е подобна на обзор на седмицата с всички най-важни теми за гражданското общество.
Водещ на „Гражданската панорама“ беше журналистът Калин Манолов. 

Сред присъстващите бяха активистите Димитър Пецов и Иво Божков. Имаше представители и на протестиращите студенти.

Думата взе Димитър Пецов, журналист от Силистра, който каза, че преди дни е бил задържан с четири вида наркотици, въпреки че, той подчерта:

„Никога през живота си не съм употребявал или разпространявал наркотици“.

Подкрепа в тази ситуация, при която която тече и разследване, ми оказа именно Телевизия „Евроком“, гражданите на Силистра също ми оказват подкрепа, но те получават заплахи за тази подкрепа, каза Пецов.

Според него има опити той да бъде „сготвен“, като това, по думите му, очаквало всички като него, които се борят истината.

Протестната „Гражданска панорама“ протече спокойно и без напрежение.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна