Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минало в бъдещето – как ще оцелее Дом паметникът на Бузлуджа

БНР Новини
Снимка: Проект Бузлуджа/FB страница

„Летящата чиния“ на връх Бузлуджа  зрелищно се разпада на 1441 метра надморска височина. И докато ние българите имаме навика да мислим за чудатата постройка със щипка ирония, международната неправителствена организация за опазване на културното наследство Europa Nostra разпознава архитектурната ѝ ценност отвъд идеологиите.



Тази есен в някогашния „Дом паметник на БКП“ архитекти, реставратори и доброволци, финансирани с грант от Фондация „Гети“, стабилизират мозайките. Какво е бъдещето на вероятно най-известната сграда в България и с какво е ценна тя, във "Време и половина" разказват архитект Дора Иванова, основател на Фондация „Проект Бузлуджа“, доц. Стефан Белишки, ръководител на катедра „Реставрация“ в Националната Художествена Академия, и експертът по архитектурно наследство Радослав Илиев от неправителствената организация "Култур Консулт".

Въпреки лошото състояние на Дом паметника на вр. Бузлуджа днес, архитекти от цял свят го признават за изключително инженерно постижение, а футуристичното му излъчване приканва да се мисли за бъдещето на чудатата сграда.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна