Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и САЩ подписаха ключови документи за 5G мрежите и ядрената енергия

| обновено на 23.10.20 в 20:26
Борисов и Помпейо разговарят чрез видеоконферентна връзка
Снимка: Пресслужба на МС

България и САЩ подписаха два ключови документа за сътрудничество между двете страни, както това стана в  присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпейо, който се включи чрез видеоконферентна връзка.

Премиерът Борисов заяви:

„Днес подписваме декларация, която касае сигурността на 5G мрежата и втори меморандум, който касае стратегическото сътрудничество между Република България и Съединените американски щати в областта на ядрената енергетика за граждански цели.

В областта на енергетиката към днешна дата мога да кажа, че на 100% имаме диверсификация на природен газ.

Ние подписваме тези споразумения в момента, когато вече имаме инструментариум на Европейския съюз за сигурността в областта на 5G мрежата“.

Държавният секретар на САЩ е изтъкнал отлично свършената съвместна работа за подготовката за изграждането на телекомуникационните мрежи от пето поколение и е изразил увереност, че с подписването на декларацията ще се гарантира целокупната сигурност на евроатлантическото семейство.

По думите на Помпейо, цитирани оп пресслужбата на Министерския съвет, защитените мрежи за 5G технологии ще позволят всички заинтересовани оператори да бъдат обучени да работят така, че да се гарантират сигурни мрежи не само за България, но и държавите членки на ЕС и НАТО.

Премиерът Борисов отбеляза, че живеем в условията на пандемия, когато е налице икономическа стагнация и затруднения в комуникацията между хората:

"С декларацията за чистотата на 5G мрежите ние се подготвяме за подобни ситуации за в бъдеще, за да не се налага да се блокира светът. Затова нашите комуникации трябва да бъдат чисти, защитени, прозрачни, етични и спазвайки всички необходими законови норми за защита на личните данни".

По отношение на енергетиката премиерът Бойко Борисов посочи, че към днешна дата вече имаме реална диверсификация на стратегическата суровина природен газ.

"С много бързи темпове успяхме да закупим 20 процента от акциите на терминала за втечнен газ в Александруполис", отбеляза Борисов. По думите му на пълни обороти се изгражда и газопроводът Гърция - България, по който може да се пренася втечнен природен газ от различни източници.

Премиерът напомни, че от 2019 година насам до България достига втечнен природен газ с произход САЩ по настоящата газопреносна мрежа:

"Разполагаме с най-добрите компресорни станции, реверсивни и можем да кажем, че успяхме да обърнем посоката за внос на газ от Изток - Запад към Юг-Север".

Премиерът отбеляза, че ядрената енергия е една от по-зелените и по-чисти енергии и затова искаме да използваме по-сигурна технология от най-ново поколение и да постигнем диверсификация на ядреното гориво.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна