Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тони Николов: Съвременна Франция се крепи на много радикален секуларен модел

Тони Николов
Снимка: БГНЕС

"Републиката срещу ислямистите звучи като сблъсък на цивилизациите и горе-долу за това става дума", така журналистът и философ Тони Николов коментира заявената от френския президент Еманюел Макрон нова политическа мисия, в контекста на убийството на учителя Самюел Пати. Той беше обезглавен във френско предградие на 16-и октомври заради карикатури на пророка Мохамед. 

"Мерките срещу сепаратизма, дори понякога не слагат думата ислямски, а само сепаратизъм във Франция, за да не дразнят и накърняват религиозните чувства на вярващите, бяха обявени след едно голямо и щателно проучване на голяма група университетски преподаватели, които стигат до заключението, че ситуацията във Франция действително е много сериозна и републиката е застрашена, според проучванията, които те имат", посочи журналистът.

Той уточни, че след атентата в редакцията на "Шарли ебдо" на 7 януари 2015 г., при което бяха убити 12 души, има над 26о случая на такива ислямистки актове във Франция. По думите му това е голям брой, дори в сравнение с останалите европейски страни.  

"В основата на белята (убийството на Самюел Пати -б.р.) стоят безкрайните мрежи, които никой не може да контролира и многото асоциации, които френската държава сега казва, че разпусне част от тях - те са тип сдружения с благотворителна и религиозна цел. Затворена е джамията, от която са качени видеата, от които белята става още по-голяма", коментира Николов. 

Философът обясни, че Франция има много радикален секуларен модел, върху който се крепи съвременна Франция, какъвто няма никъде, в който вярването е отграничено от публичното пространство и "има право на атеистична пропаганда":

"Отстоява се всякакъв вид свобода с оглед на изразността". По думите му в много европейски страни не смеят да показват карикатури на религиозна основа, защото идеята да накърниш вярата на другия има далеч по-големи рестрикции.

Пълното отделяне на вероизповеданията от държавата намалява възможността за някакъв контрол, посочи още Тони Николов и подчерта, че държавата (Франция -б.р.) наистина е безсилна.

Той прогнозира нова изпитание за Франция на 2-ри ноември, за когато е обявена минута мълчание в памет на убития учител Самюел Пати, и припомни, че в минутата мълчание през 2015-а година, обявена в памет на убитите журналисти и карикатуристи от "Шарли ебдо", около 10% от учениците са отказали да станат прави, защото са от семейства, свързани с ислямската религия. 

"Това е голям тест за френската република и въобще е голям тест за Европа", каза в заключение журналистът.

Интервю на Деян Йотов с Тони Николов в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!