Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Дончева: Може да има предсрочни избори, но няма да се кандидатирам за депутат

Татяна Дончева
Снимка: БГНЕС

"Не е ясно, че няма да има предсрочни избори. Може да се стигне до предсрочен вот". Това заяви в предаването "Политически НЕкоректно" лидерката на Движение 21 Татяна Дончева и добави:

"Бихме ли могли да прогнозираме, че искрата може да я запали едно влизане на прокуратурата в президентството? Не можехме да го прогнозираме дори три дни преди това".

По думите ѝ омразата на обществото към властта е достатъчна за да се случи нещо неочаквано.

Дончева прогнозира, че ГЕРБ няма да спечелят изборите, защото омразата към тях е непреодолима, но беше категорична, че и БСП не могат да спечелят предстоящите парламентарни избори, защото "не отлепя" от т.нар. твърд електорат:

"Не е достатъчно да се дефинираш като ляв, когато това, което вършиш, не може да се свърже от хората с нищо ляво".

Според нея голямата тежест, която дърпа БСП надолу, е участието ѝ в прехода

"Участието на БСП в определянето на назначените капиталисти, в раздаването на парите и в създаването на привидни правила, които прецакаха огромната част от обществото за сметка на малцина, които са били  приближени на Политбюро, на Държавна сигурност и т.н. Това нещо влияе и на следващите поколения".

Татяна Дончева коментира, че класата, нивото и претенциите на Корнелия Нинова "нямат нищо общо с класата и нивото". Според нея зад фразата, че БСП не е лидерска партия Нинова прикрива страховете си от лидерите в партията. Тя беше категорична, че в БСП не зачитат личността и уточни, че го казва като човек, който е бил в социалистическата партия.

"Изравнили се ГЕРБ и БСП върху 13%... При събрана омраза, най-малкото тези хора ще искат да отстранят обекта на омразата си", коментира още тя и добави, че има големи поразии от управлението на ГЕРБ върху държавата, администрацията ѝ, върху морала и психиката на хората, върху това, кого ще приемат за политик и на кого ще дадат правото да управлява:

"Погледнете къде хората търсят алтернатива - в нещо подобно. ... Все в един момент ще има предел на грешките и хората ще трябва да разберат простото нещо, че в политиката визионерите са супер важни", посочи Дончева.   

Лидерката на Движение 21 беше категорична, че тя няма да се кандидатира за депутат на следващите парламентарни избори:  

"Аз ще работя за това да се създаде колкото се може по-голямо обединение на формации, които няма да робуват на лявото и дясното в този исторически момент, а ще се обединят, за да може политиката да се върне към база и правила, без които не може да съществува държавата. След Бойко Борисов държавата е в катастрофално положение. Няколко години трябва да се подредят нещата и тогава по естествен начин да форматираме нещата - лявото, дясното, центъра". 

В "Политически НЕкоректно" Дончева препоръча Волен Сидеров и Красимир Каракачанов да мислят по-перспективно, защото техните партии имат участие в парламента няколко пъти досега и разчитат, че имат зад себе си общност от избиратели, определящи се за патриоти. Според нея поддръжниците им са разочаровани и няма да гласуват.

Татяна Дончева даде заявка, че би могла да разкаже интересни неща за българската политика в книга, която обмисля да напише някога.

Интервюто на Петър Волгин с Татяна Дончева в предаването "Политически НЕкоректно" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени